Her Yatırımcının Mutlaka Okuması Gereken 10 Kitap

HomeTürkiye Ekonomisi

Her Yatırımcının Mutlaka Okuması Gereken 10 Kitap

"Akıllı Yatırımcı" (1949) - Benjamin Graham   Değer yatırımlarının tartışılmaz babası Benjamin Graham'ın "Akıllı Ya

Selen Kocabaş ile Yeni Normal ve Yeni Normalde Kadın üzerine
N’Koudou’ya sürpriz talip!
Halkbank Cumhurbaşkanı Hazine Destekli Esnaf Kredisi!
"Akıllı Yatırımcı" (1949) – Benjamin Graham
 
Değer yatırımlarının tartışılmaz babası Benjamin Graham'ın "Akıllı Yatırımcı" adlı kitabı, bu kitabı adlandıran en ünlü öğrencisi Warren Buffett de dahil olmak üzere, bir nesil yatırımcının fikirlerinin temelini oluşturan menkul kıymet analizi ile ilgili fikirleri ortaya çıkarmıştır. Warren Buffet kitapla ilgili şunları söylemiştir: "Şimdiye kadar yazılmış en iyi yatırım kitabı." 1949'da yayınlanan bu kitap, her yatırımcının kullanabileceği, zamanına göre test edilmiş prensipleri öğretmektedir.
 
"Sıradan Hisseler Sıradışı Kârlar" (1958) – Philip A. Fisher
 
Finansal analiz dünyasının bir diğer öncüsü Philip Fisher, modern yatırım teorisi üzerinde büyük bir etkiye sahiptir ve hisseleri, büyüme potansiyellerine dayanarak analiz etme fikri ile tanınır. “Sıradan Hisseler Sıradışı Kârlar” adlı kitabı, yatırımcılara, bir işletmenin kalitesini ve kâr elde etme kabiliyetini analiz etmeyi öğretir. İlk olarak 1950'lerde yayınlanan kitap, Fisher'in derslerinin yarım yüzyıldan daha fazla süredir uygulanabilir olduğunu göstermektedir.
 
"Stocks for the Long Run" (1994) – Jeremy Siegel
 
Wharton İşletme Okulu profesörü Jeremy Siegel, uzun vadede hisse senetlerine yatırım yapmayı savunmaktadır. İki asırdır süregelen araştırmalara dayanarak, Siegel, performans söz konusu olduğunda, hisse senetlerinin sadece diğer tüm finansal varlıkların üstüne çıkacağına inanmamakta, ayrıca hisse senedi getirilerinin enflasyonlu iklimlerde daha güvenli ve daha öngörülebilir olduğunu ileri sürmektedir.
 
"Kazanmayı Öğren" (1995), "Borsada Tek Başına" (1989) veya "Borsayı Yenmek" (1994) – Peter Lynch
 
Peter Lynch, ilk olarak 1980'lerde olağanüstü bir performans gösteren Fidelity Magellan Fonu'nun yöneticisi olarak tanındı ve o zamandan beri en çok bilinen kitap üçlemelerinden birini yazdı. Daha genç bir okuyucu kitlesine yönelik olan “Kazanmayı Öğren” adlı kitabı, iş yapmanın temellerini açıklarken, “Borsada Tek Başına” adlı kitabı ise, öz yönlendirmeli yatırımın faydalarını ortaya koymaktadır. "Borsayı Yenmek", Lynch'in ünlü Magellan Fonu'nu yönettiğinde kazanan hisse senetlerini toplamak için uyguladığı sürece odaklanır. Her üç kitap da, çok titiz bir şekilde, bireysel yatırımcıların tıpkı uzmanlar gibi yatırım yapabilmesi konusunda ısrarcı bir yaklaşım sergiliyor.
 
"Borsada Rastgele Seyir" (1973) – Burton G. Malkiel
 
Malkiel'in kitabına göre, temel ya da teknik araştırmaların hiçbiri, yatırımcıların piyasayı yenmesine yardımcı olamaz. Bu sebeple Malkiel, yatırım yapmayı, rastgele yapılan bir yürüyüşe benzetir. İyi akademisyenlerin çoğu gibi, Malkiel de iddiasını bol araştırma ve istatistiklerle desteklemektedir. Fakat öyle olsa bile, birçok kişi Malkiel'in fikirlerini son derece tartışmalı bulmakta ve çok sert şekilde eleştirmektedir. 
 
"Warren Buffett Denemeleri: Lessons For Corporate America" (2001'de yeniden düzenlenmiş) – Warren Buffett ve Lawrence Cunningham
 
Belirli hisse senetleri hakkında nadiren yorum yapmasına rağmen, Warren Buffet, yatırımlarının arkasındaki ilkeler konusunda her zaman şeffaf olmuştur. Bu kitap, on yıllar boyunca hissedarlarına yazdığı, dünyanın en büyük yatırımcısının tekniklerini kesin olarak özetleyen bir mektup koleksiyonudur. 
 
"Hise Senedi Nasıl Para Kazanır" (2009, 4. basım) – William J. O'Neil
 
Bill O'Neil, günlük gazetelerin ulusal yayıncısı olan Investor's Business Daily'yi kurmuş ve hisse senedi seçerken kullanılacak CANSLIM yöntemini yaratmıştır. "CANSLIM" sözcüğünün her harfi, bir şirkette hisse satın alırken aranacak önemli bir faktörü temsil etmektedir. (C = Hisse başına üç aylık cari kazanç, A = Son beş yılda yıllık kazanç vb.). Hisse senedi toplamakla ilgileniyorsanız, "Hisse Senedi Nasıl Para Kazanır" adlı kitap, genellemeleri atladığından dolayı, araştırmalarınızda hemen uygulayabileceğiniz somut fikirler edinmek için harika bir tercihtir. 
 
"Zengin Baba Yoksul Baba" (1997) – Robert Kiyosaki
 
Bu kitap, zengin insanların çocuklarına para hakkında verdiği dersleri ele almaktadır. Robert Kiyosaki'ye göre, fakir ve orta sınıf ebeveynler bu tür konuları fazla ihmal etmektedir. Kiyosaki'nin basit ama önemli mesajı şu şekildedir: varlıklarınızın sizin adınıza çalışmasını sağlamak için erken yatırım yapmak çok önemlidir. Kiyosaki'ye göre, bu, tüm çocukların bilmesi gereken bir kavramdır.
 
"Common Sense on Mutual Funds" (1999) – John Bogle
 
Vanguard Group'un kurucusu olan John Bogle, hem endeks fonları için hem de aktif olarak yönetilen yatırım fonlarına karşı verilen mücadelenin arkasındaki itici güçtür. Kitabında, yatırımcıları maruz bıraktığı fahiş ücretler nedeniyle yatırım fonu endüstrisini eleştirmeden önce, yatırım stratejisi ile ilgili fikirler yer almaktadır. Yatırım fonlarına yatırım yapan kişiler, bu kitabı mutlaka okumalıdır.
 
"İrrasyonel Coşku" (2000) – Robert J. Shiller
 
İsmini, Alan Greenspan'in 1996 yılının borsa değerlerindeki saçmalığa ilişkin yaptığı berbat yorumdan alan ve Mart 2000'de yayımlanan bu kitap, "dot-com" balonunun patlayacağı konusunda yaptığı uyarılarla dikkat çekmiştir. Yale Üniversitesi ekonomisti Shiller, piyasanın rasyonel olduğu gibi yaygın bir düşünceyi dağıtmakta, bunun yerine, piyasanın duygular, sürü davranışları ve spekülasyonlardan daha fazla etkilendiğini ileri sürmektedir.
 
Bu uzmanlardan bazılarının tavsiyelerini ne kadar çok bilirseniz, kendi yatırım stratejilerinize de o kadar çok dâhil edebilirsiniz. 
 
 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: