17/10/2024 23:40

Citi, Barclays, Goldman ve Morgan Stanley’den TCMB analizi

Citi, Goldman Sachs, Barclays ve Morgan Stanley TCMB’nin politika faizini değiştirmeyerek yüzde 50’de bıraktığı faiz kararı sonrası beklentilerini paylaştı.

Citi ekonomistleri İlker Domaç ve Gültekin Işıklar faiz indiriminin Kasım’da başlayacağı görüşünü korurken risk dengelerinin Aralık’ta 250 baz puanlık indirime doğru kaydığını belirtti. Ekonomistler “Para Politikası Kurulu’nun iç talebin enflasyondaki düşüşe daha fazla destek verdiği yönündeki değerlendirmesi ve 4. çeyrekte hizmet enflasyonunda düşüş beklentisi bize, yakın gelecekte açıklanacak olumlu verilerin TCMB’yi faiz indirimine başlamak konusunda daha rahat hale gelebileceğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Goldman Sachs Merkez Bankası’nın bugün enflasyonun iyileşme hızına dair belirsizliklere atıfta bulunmasıyla 8 Kasım’daki enflasyon raporu toplantısında 2024 yıl sonu enflasyon tahmininin yukarı yönlü revize edilebileceği görüşünü paylaştı.

Barclays: Ocak ayına ertelenebilir

Barclays Ekonomisti Ercan Ergüzel bankanın ne zaman indirime başlayacağından ziyade indirimlerin ‘sürdürülebilirliğinin’ yatırımcılar için asıl odak noktası olacağını söyledi.

Notta faiz indirimlerinin Aralık’ta başlayabileceği ancak Ocak ayına ertelenme riski olduğuna dikkat çekilirken “TCMB şu aşamada faiz indiriminin zamanlaması ve hızı konusunda hala kararsız görünüyor, birkaç ay daha verileri görmek isteyecektir.” değerlendirmesini yaptı. Ekonomist, Ekim ve Kasım aylarında enflasyon daha olumlu seyrederse (aylık enflasyon yüzde 2 civarında, asgari ücret artışı yüzde 25 civarında olursa) Aralık ayında 200-250 baz puanlık indirim olabileceği görüşünü paylaştı.

Morgan Stanley: Faiz indirimi Ocak’ta başlayabilir

Morgan Stanley ekonomisti Hande Küçük ise TCMB’nin temkinli söyleminin devam ettiğini, bankanın Aralık ayında faiz indirimine kapıyı kapatmadığını ancak ilk indirimi Ocak ayında beklediklerini dile getirdi. TCMB’nin son çeyrekte aylık enflasyonda iyileşme beklediği, bunun da Aralık’ta faiz indirimini gündeme getirebileceği belirtildi. Gelecek enflasyon verilerinin bu kararda önemli olacağı vurgulandı. Ekonomist, Kasım ayı enflasyon raporunda 2024 ve 2025 yıl sonu enflasyon tahminlerinde yukarı yönlü revizyon olabileceği öngörüsünü paylaştı.

Banka 15 Ekim tarihli notunda da Merkez Bankası’nın faiz indirim döngüsünün Ocak ayında başlayacağını öngörmüş ve “Ocak ayında gevşeme adımının 250 baz puanlık indirimle başlamasını öngörüyoruz” değerlendirmesini yapmıştı.

Kontrol Et

AB ülkeleri 9 aylık dönemde Türkiye’nin ihracatından yaklaşık yüzde 42’lik pay aldı

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Gültepe, “Bu yılın ocak-eylül döneminde Türkiye, AB ülkelerine yüzde 3,1 artışla …