AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, savunma sanayi destekleme fonu görüşmelerinin ertelendiğini bildirdi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri ertelendi.
Teklifin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından Komisyon Başkanı Mehmet Muş, toplantıyı sonlandırdı.
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, savunma sanayi destekleme fonu görüşmelerinin ertelendiğini bildirdi. Teklifi daha detaylı ele almak için görüşmelerin sonlandırılığını belirten Güler, “Yasa teklifi 2025 yılına bırakıldı” dedi.
“Bazı itirazlar oldu”
Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na bütçeden gerekli kaynakların aktarıldığını ifade eden Güler, “Hem bu sene hem de önümüzdeki yıllar için ek bir kaynak ihtiyacı doğmuştu, teklifimizi de vermiştik. Burada yer alan unsurların daha detaylı incelenmesi konusunda itirazlar söz konusu oldu, vatandaşlarımızın bazı itirazları oldu. Bunları daha detaylı incelemek, varsa farklı manada değerlendirme yapmak üzere teklifimizi daha detaylı bir incelemeye alacağız” diye konuştu.
Güler, 2025 yılı bütçesinin bu hafta Meclis’e sunulacağını dile getirerek, “Teklifimizin gerek itiraz edilen hususlarını gerekse diğer kalemlerdeki miktarları bütçeden sonraki dönemlerde tekrar değerlendirmek üzere şimdilik görüşmelerini tamamlamış olduk. Ertelendi diyebiliriz. Detaylı inceleme yapacağız. İhtiyaç duyulacak diğer kalemleri de daha detaylı inceleyerek varsa bu konuda değiştirilecek ya da geri çekilecek hususları bütçeden sonraki dönemde tekrar değerlendireceğiz” dedi.
Güler, teklifin geri çekilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir talebi olup olmadığı sorusuna, “Sayın Cumhurbaşkanı’mız yeniden detaylı, titiz bir inceleme yapılması hususunu bize talimatlandırmıştır” yanıtını verdi.
Etki analiz raporu hazırlanmıştı
Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri bugün başlayacak olan savunma sanayisi ile ilgili yasa teklifinin etki analiz raporuna göre, beyannamelerden maktu tutarda damga vergisi alınmasıyla 28,8 milyar TL gelir elde edilecek.
Bloomberg’in haberine göre, taşınmaz satışlarında alıcı ve satıcıdan 750 TL, diğer işlemlerde de adına işlem yapılandan 375 TL alınması sayesinde toplam 9 milyar TL ek gelir oluşturulması öngörülüyordu. Noterlerde yapılan işlemlerden maktu tutarda katılma payı alınması ile oluşturulacak ek gelir 18,4 milyar TL’ye ulaşması hesaplanmıştı.