18/09/2024 10:57

Piyasalar 4 Yıllık Muradına Eriyor! Ağbal’dan Toplantı

TCMB’den yapılan yazılı açıklamada “2021 Yılında Para ve Kur Politikası’na ilişkin tanıtım toplantısı, 16 Aralık 2020 günü saat 1030’da yapılacaktır. Toplantı, Covid-19 salgını nedeniyle alınan koruyucu önlemler kapsamında sanal ortamda gerçekleştirilecektir. Düzenlenecek video konferansta Başkan Naci Ağbal bir sunum yapacaktır.” denildi.
 
Toplantıda Ağbal’ın sunumu ardından soru cevap bölümü de olacak.
 
Uzmanlar, son olarak Erdem Başçı’nın başkanlığı döneminde “Para ve kur politikası” metni için sunum toplantıları gerçekleştirildiği, ancak bu toplantıların “Enflasyon raporu” sunumları gibi, temel politikaların masaya yatırılması ve sorgulanmasına yol açtığı için 2016’dan sonra vazgeçildiğini ifade ettiler. Merkez Bankası’nın son 4 yıldır "Para ve kur politikası" için özel bir toplantı düzenlemediğinin altı çizildi.
 

AĞBAL’IN SUNUM YAPACAĞI AÇIKLANMAMIŞTI

 
TCMB daha önce para ve kur politikası metnini 16 Aralık’ta saat 10.30’da yayımlayacağını açıklamıştı ancak Ağbal’ın bir sunum yapacağını açıklamamıştı.
 
 
TCMB’nin para ve kur politikası metni her yıl aralık ayında yayımlanıyor ve takip eden yıl TCMB’nin izleyeceği politikalara ilişkin birçok öngörüye de baz oluşturuyor.
 
Metin bu hafta çarşamba günü açıklanacak ve piyasada yön belirleyici bir gelişme olarak izleniyor.
 

REZERV POLİTİKASI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA GELEBİLİR

 
Toplantıda öne çıkması beklenen konulardan biri rezerv birikimi. TCMB kamu bankaları aracılığıyla yaklaşık iki yıl sürdürdüğü döviz satışları ile rezervlerinin yaklaşık 130 milyar dolarını kaybetti. Bankacıların hesaplamalarına göre sahipliği TCMB’ye ait döviz rezervi eksi 50 milyar dolar civarında. TCMB’nin brüt döviz rezervlerinin önemli bölümünü kendine ait altın ve lokal bankalara ait dövizler oluşturuyor.
 
Piyasa TCMB’nin önümüzdeki dönemde rezerv birikimi yapması gerektiği konusunda hemfikir. Geçmişte rezerv artışı için en yoğun kulanılan yöntemler reeskont kredisi ve döviz alım ihaleleri. Hali hazırda reeskont kredileri ilk 11 ay itibarıyla TCMB rezervlerine yaklaşık 22 milyar dolar katkı yaptı. Döviz alım ihalesi ise 2010’lu yılların başından beri yapılmadı.
 
 
Bankacılar TCMB’nin rezerv birikimi için önce kalıcı portföy girişleri ve dolarizasyondan geri dönüş olması gerektiğini kısa vadede bunu öngörmediklerini belirtiyorlar.
 
Bu kapsamda TCMB’nin orta vadede rezerv artışı istekliliğini korumasına rağmen dolarizasyondan dönüş ve kalıcı portföy girişleri başta olmak üzere gerekli şartlar oluşana kadar yani kısa vadede rezerv birikimine yönelmesi beklenmiyor.
 
2021 yılının ikinci yarısından itibaren ise daha iyi şartlar oluşmasıyla birlikte bankacılar rezerv artırma amaçlı adımların gündeme gelebileceğini bekliyorlar.

Kontrol Et

Bakan Şimşek, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası yönetimiyle görüştü

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bir araya geldiği Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir