16/09/2024 11:45

İş Dünyasından YEP Yorumu Geldi! TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ”Moral Verdi”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Yeni Ekonomi Programı'nda (YEP) planlanan adımların, Türkiye'yi 2023'e hazırlayacak bir yol haritası görevi üstlenerek yeni normale dönüş ve uyum için yol gösterici olacağını belirterek, "Böylece güçlü ve istikrarlı büyüme sürecine geçiş sağlayacağını düşünüyoruz." ifadesini kullandı.
 
Hisarcıklıoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan 2021-2023 dönemini kapsayan Yeni Ekonomi Programı'na ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 
 
YEP'te ekonomideki durum ve küresel gelişmelerin doğru tespit, teşhis edilerek gerçekçi tedbirler ve hedefler ortaya konulduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Programda özel sektörün öne çıkarılarak girişimciliğe, teknolojiye, yüksek katma değerli yurt içi üretime odaklanılmış olmasıyla yüzde 5 ve üzerinde yüksek büyümenin hedeflenmesi özel sektörümüze heyecan ve moral vermiştir." ifadelerini kullandı.

YENİ PROGRAMLA TÜRKİYE 2023'E DAHA GÜÇLÜ BİR ÜLKE OLARAK ULAŞACAK

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan ekonomide üç yıllık yol haritasının, Türkiye’nin 2023 yılına daha güçlü bir Türkiye olarak ulaşmasını sağlayacağını söyledi. Baran, “Pandemi nedeniyle sıkıntılar yaşanan bu dönemde, hazırlanan bu program ekonomide hedefleri net bir şekilde ortaya koyarken, reel sektörün yatırım ve üretim planlaması için de baz teşkil edecektir” dedi.
 
ATO Başkanı Baran, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan Yeni Ekonomi Programı’nı değerlendiren yazılı bir açıklama yaptı. 2021-2022 ve 2023 yıllarını kapsayan programla Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılına ulaşacağını hatırlatan Baran, “Türkiye yeni programla küresel anlamda hak ettiği yeri bulacaktır” dedi. “Yeni Dengelenme”, “Yeni Normal” ve “Yeni Ekonomi” ana temalarında hazırlanan Yeni Ekonomi Programı’nın teknolojiye odaklı, yüksek katma değerli üretimi önemseyen, girişimciliği öne çıkaran bir program olduğunu kaydeden Baran, programda KOBİ’leri, üretici ve yatırımcıları dikkate alan, reel sektörü destekleyen adımların yer almasının önemine dikkat çekti. Baran, “Yeni Ekonomi Programı’nda küresel gelişmeler doğrultusunda Türkiye’nin hedefleri dikkate alınarak ihtiyaç duyulan tedbirlerden oluşan planlama yapılmış” diye konuştu. Baran, savunma sanayiinin ardından sağlık alanında yerlileştirme çalışmalarının da stratejik öneme sahip olduğunu ifade etti.

"GÜNCEL SORUNLARA YENİ AÇILIMLAR GETİRİYOR"

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, 2021-2023 dönemini kapsayan Yeni Ekonomi Programı’na (YEP) ilişkin, “İlk defa 2023’e erişen bir YEP açıklandı. YEP'teki hedefler, korona virüs sonrası yeni dünyada yarışa ön sıradan başlamak ve 2023 hedefleri bakımından önemli” değerlendirmesinde bulundu.
 
İTO Başkanı Avdagiç, yaptığı açıklamada, “Yeni Ekonomi Programı, pandemi etkisindeki dünyanın şartlarını gözeterek, Türkiye ekonomisi için yeni bir patika oluşturuyor. Ekonomimizin potansiyellerine uygun bir büyümenin hedeflendiği Programla, Türkiye’nin makro hedeflerine ve güncel sorunlarına yeni açılımlar getiriliyor” dedi.
 
“Programın pandemi sonrası normalleşmeye ciddi katkı sağlayacağına inanıyoruz” diyen Şekib Avdagiç, “YEP’te Korona virüs salgını döneminde daha önemli hale gelen istihdamı artıran bir büyümeye öncelik veriliyor. Enflasyon ile mücadele güçlü biçimde vurgulanıyor. Programda ortaya konan perspektife uygun olarak, cari işlemler açığında bir iyileşme eğilimine gireceğimizi de öngörüyoruz” ifadesini kullandı.

"GÜÇLÜ TÜRKİYE İÇİN GÜÇLÜ ESNAF"

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı yeni ekonomik programını değerlendiren TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken,  "Açıklanan Yeni Ekonomi Programı toplumun tüm kesimleri için güven verici. Kademeli geçiş süreci ekonominin adım adım toparlanmasını sağlayacak. Bu süreçte iş yapamayan esnafa nakdi destek verilmesi, toparlanma sürecine büyük katkı yapacaktır" dedi.
 
Türkiye ekonomisinin 2020 yılını pozitif büyüme ile kapatacağının altını çizen Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Yabancı finans kuruluşlarının tamamı Türkiye ekonomisinin 2020 yılında küçüleceğini beklerken Türkiye yılı yüzde 0,3 büyüme ile kapatacak. Bu hedefe ulaşılmasında en büyük pay, şüphesiz ki insanımızın yardımlaşma kültürüdür. Dünyada hiçbir ülkede veresiye diye bir olay yokken esnafımız en zor zamanda vatandaşlarımıza veresiye mal ve hizmet sunabiliyor. Bu nedenle her seferinde güçlü Türkiye için güçlü esnafın önemini söylüyoruz. 2021 yılında daha da büyümemiz ve güçlenmemiz için esnaf ve sanatkâra destek verilmesi ve temel gıdada fiyat istikrarının sağlanması çok önemli. Temel gıdada fiyat istikrarının sağlanması, dar gelirli vatandaşlarımız için hayati bir öneme sahip. Bununla beraber, alternatif kaynakları çok iyi değerlendirip önümüzdeki dönemde daha da büyüyerek yolumuza devam edeceğiz" diye konuştu. 

TÜGİAD BAŞKANI ANIL ALİRIZA ŞOHOĞLU: İHRACATA VE KATMA DEĞERLİ ÜRETİME ODAKLANMAK ÇOK ÖNEMLİ

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı Yeni Ekonomik Program YEP’i değerlendiren Başkan Şohoğlu, büyüme ve işsizlik rakamları hedeflerinin beklentilerle uyumlu olduğunu fakat açıklamalarda dolarizasyonu durduracak yeterli tedbirlerden bahsedilmediğini belirtti.
 
Başkan Şohoğlu, dolarizasyonun durdurulamadığı takdirde büyüme ve enflasyon hedeflerinde de ciddi sapmalar görülebileceğinin altını çizdi.
 
İhracata, katma değerli üretime ve istihdama ağırlık verecek bir YEP’in çok değerli olduğunu belirten Başkan Şohoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti: “Pandemi sürecinde uygulanan tedbirler etkili oldu, fakat daha devamlı surette belirttiğimiz üzere ekonomi dışı yapısal reformlarla desteklenmeyen ekonomik tedbirler yeteri kadar yararlı olamıyor. İşsizliği önemli oranda azaltacak, halkı tasarrufa yöneltecek, yapısal reformlarla desteklenmiş tedbirler YEP’in başarı oranını önemli oranda arttıracak ve hedeflere rahat bir şekilde ulaşılmasını mümkün kılacaktır.”

Kontrol Et

İthalat ödemesi için döviz aldığını belgeleyen firmalara herhangi bir ceza uygulanmıyor

Reeskont kredisi kullanan firmaların kredi vadesi boyunca döviz almama taahhüdü vermesi gerekiyor, ithalat ödemeleri için …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir