20/09/2024 18:52

Petroldeki Sert Düşüşün Sebebi Belli Oldu! İşte Detaylar…

Petrol fiyatları, sınırlı talebin fiyatlar üzerinde baskı oluşturması ve hisselerdeki düşüşün piyasayı olumsuz etkilemesiyle, Haziran ayından bu yana en düşük gün içi seviyesini gördü.
 
Vadeli kontratlar Londra'da Pazartesi günü %1.5 düştükten sonra varil başına 40 dolara doğru yöneldi. Bloomberg anketine katılan on Asya rafinerisinden sadece dördü, Suudi Arabistan'ın Ekim ayı için petrol fiyatlarını indirmesinin ardından bu ülkeden alacağı petrolün miktarını artırmaya çalışacağını, zira tüketimin virüs öncesi seviyelerin altında kaldığını kaydetti. Asya ülkelerinin yapılan indirime fazla ilgi göstermemesi ve Abu Dhabi National Oil'in de Salı günü fiyat indirimine gitmesi, dünyanın en çok petrol tüketen bölgesinde yavaşlayan talebin etkili olduğunu işaret ediyor.
 
ABD Başkanı Donald Trump, ABD ve Çin arasındaki ekonomik ilişkilerini azaltmak istediğini belirtti. Çin’de istihdam yaratacak şirketleri de cezalandırmak ile tehdit eden Trump, Çin ile halihazırda iş yürüten şirketlerin federal kontratlara dahil olmasını yasaklayacağını belirtti. Trump politikaları tam olarak ne zaman uygulayacağını belirtmedi ama böyle bir hareketi ikinci dönemde yapacakmış gibi sundu.
 
Asya ekonomilerinin duran talep toparlanması, ABD’deki sürüş sezonunun bitmesi ve OPEC+ koalisyonundan gelen daha fazla üretim, petrol fiyatları için kısa vadeli görünümü kötüleştiriyor.
 
Brent petrolün üç ay vadeli kontratı fiyat farkı Mayıs’tan bu yana en yüksek contango (vadesi yakın olan kontratların fiyatlarının uzun vadeli kontratlardan düşük olması) seviyesinde. Bu da üretim fazlası beklentilerine ilişkin işaretlerin bir göstergesi.
 
Rystad Energy kıdemli petrol piyasaları analisti Paola Rodrigues-Masiu "Bugün yaşanan fiyat hareketleri piyasaların gelecekteki petrol talebi için endişelendiklerinin açık bir göstergesi" dedi.
 
Kasım vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında, Pazartesi günü 30 Haziran'dan beri en düşük kapanışını gerçekleştirdikten sonra, 12:59 Londra saatiyle %4.1 düşerek varil başına 40.28 dolar seviyesine geriledi.
 
Ekim vadeli Batı Teksas Petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 4 Eylül Cuma gününe göre %6.4 düşerek varil başına 37.24 dolar seviyesine indi.

Kontrol Et

Merkez Bankası rezervleri 153,6 milyar dolar oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 13 Eylül haftasında bir önceki haftaya göre 6 …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir