Rusya Merkez Bankası Ulusal Ödeme Sistemi Bölümü Başkanı Alla Bakina, Rusya’nın SWIFT’e alternatif olarak geliştirdiği Mali Mesajlaşma Sistemi’nde (SPFS) 24 ülkeden 177 kurumun yer aldığını söyledi.
Bakina, Rus parlamentosunun alt kanadı Duma’da yaptığı konuşmada, dost ülkelerin mevcut koşullara rağmen SPFS’ye ilgi gösterdiğini belirtti.
SPFS’ye geçen yıl dört farklı ülkeden 18 yabancı kurumun daha katıldığına dikkati çeken Bakina, “Böylelikle SPFS’de yer alanların sayısı 24 ülkeden 177 kuruma yükseldi.” dedi.
Bakina, SPFS’nin bankalar arasındaki iletişimi “kapalı ve güvenli” şekilde sağladığını ifade etti.
Rusya, SWIFT yasağına yanıt olarak kendi ödeme sistemlerinin gelişimini hızlandırırken, bu alanda özellikle 2014’te geliştirmeye başladığı ve Aralık 2017’de kullanıma açtığı SPFS ön plana çıkıyor.
Ülke içinde ve yabancı ülkelerle bankalar arası işlemleri kolaylaştırmayı amaçlayan SPFS’ye 2023 itibarıyla 500’den fazla finans kuruluşu bağlanmıştı.
Rusya Merkez Bankası, sisteme ait detayları yaptırımların ardından paylaşmayı sonlandırmıştı.
Rusya Merkez Bankasından ilave faiz artışı sinyali
Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Aleksey Zabotkin, Moskova’da gazetecilere yaptığı açıklamada, enflasyon oranının hedeflenen yüzde 4 seviyesinden uzakta kalmaya devam ettiğini söyledi.
Sıkı para politikasını sürdüreceklerine işaret eden Zabotkin, “Mart enflasyonu da haftalık verilere benzer gelirse, o zaman ilk çeyrekte enflasyonun tahminlerden daha yavaş bir seviyede yükseldiğini söyleyebiliriz.” ifadesini kullandı.
Enflasyonda 2025 için yüzde 7 ila 8, gelecek yıl için ise yüzde 4 seviyesinin hedeflendiğini anlatan Zabotkin, “Enflasyon hedefler doğrultusunda daha farklı bir seviyede yavaşlarsa politika faizinde ilave artışı ihtimal dışı görmüyoruz.” diye konuştu.
Rusya Merkez Bankası, artan enflasyon nedeniyle politika faizini Ekim 2024’te 200 baz puan artışla yüzde 21’e çıkararak, tüm zamanların en yüksek seviyesine yükseltmişti.