30/09/2024 22:16

KOSGEB Dijital Dönüşüm Destek Programları Sürdürülebilirliğe Önemli Katkı Sağlıyor

DİA Yazılım Genel Müdürü Suha Onay, işletmeler için sürdürülebilirliğin en önemli noktalardan biri olduğuna dikkat çekerek, “KOBİ’lerin mutlaka KOSGEB’in dijital dönüşüm destek programlarını araştırmaları ve incelemeleri gerektiğini vurguladı.

Sürdürülebilirliğe dikkat etmek gerektiğinin altını çizen DİA Yazılım Genel Müdürü Suha Onay, “Sürdürülebilirliği bir şirketin uzun vadeli refahını, sağlığını koruma ve iyileştirme çabası olarak düşünmek gerekiyor. Yani işletmelerin ve KOBİ’lerin günü kurtarmak yerine daha ileriyi hedeflemeleri sürdürülebilirlik için olmazsa olmazlardan. “dedi.

KOSGEB’in bu konuda desteklerine dikkat çeken Onay, “Devlet desteklerini KOSGEB ve kalkınma ajansları üzerinden gerçekleştiriyor. KOBİ’lerin sürdürülebilir projeler gerçekleştirmesi için birçok destek modeli bulunuyor. KOBİ’ler mutlaka KOSGEB’in dijital dönüşüm destek programlarını araştırmalı ve incelemeli. Örneğin, üretimde dijitalleşmenin sağlanması için bizim iş ortaklarımızın desteği ile hazırladığımız projeler oluyor. Otomasyon ile istasyonlardan veriler alınıp hem üretim operasyonlarında kullanılan makinelerin bakımı, üretim verimliliği, enerji verimliliği takip edilebiliyor, hem de bu veriler DİA gibi ERP yazılımlarına aktarılıp bulut teknolojisiyle online olarak iş zekası yazılımlarıyla yönetici karar destek mekanizmalarında kullanılıyor. Burada KOSGEB’in dijital dönüşüm destek programları mutlaka incelenmeli ve devletin ne konuda destek olduğu mutlaka bilinmeli.
Öte yandan bazı regülasyonlarla da firmalar çevresel sürdürülebilirlik için sürdürülebilir politikalar üretmeye zorlanıyorlar. Örneğin karbon düzenlemesi gibi regülasyon ile KOBİ’lerin tüm süreçlerinde üretimden ofis yönetimine kadar enerji verimliliği, yeşil enerji kullanımına dikkat etmeleri gerekiyor. Yerel sunucular üzerinden yazılım kullanmak yerine bulut teknolojisinden hizmet almak, işletmelerin karbon salınımlarında da düşürecek. Bu noktada ona da önem vermek gerekiyor. Hem çevresel hem sosyal hem de ekonomik sürdürülebilirlik için KOBİ’lerin odağında hem teknoloji hem eğitim hem de mutlaka verimlilik devamlı olmazsa olmazlarından olmalı.” şeklinde konuştu.

Kontrol Et

Çin, yerel şirketlerini Nvidia’nın çiplerinden uzak durmaya çağırıyor

Çin yerel şirketlere Nvidia ürünleri yerine yerel olarak üretilen yapay zeka çipleri satın almaları için …