Özellikle düğün sahibinin Takılan altınlara dikkat etmesi lazım. Bırakın gram altını, cumhuriyet altınını, setler bile imitasyon çıkabilir.
Altın fiyatlarının rekorlar kırması, imitasyona talebi arttırdı…
Altın almaya gücü olmayan vatandaşlar, imitasyon altına yöneldi. Bu durum en çok şüphesiz yeni evlenecek olan çiftleri etkiledi. Düğünlerde takılan altınları satma veya değiştirmeye kuyumcuya götürdüklerinde altın olmadığını öğrenince şok yaşıyorlar. Özellikle çeyrek altında imitasyon çok fazla.
İmitasyon altın nasıl anlaşılır ?
Altınların sahte mi, gerçek mi olduğunu vatandaşların anlaması çok kolay değil. İmitasyon altın ayrımını sadece uzman kişiler veya tecrübeli kuyumcular yapabilir. Bunun yanında kesin olmamakla birlikte size fikir verebilecek yöntemler de vardır.
Peki imitasyon altın hakkında kesin olmamakla beraber size fikir verebilecek yöntemler nelerdir ?
Altın genelde manyetik bir yapıda değildir. Bundan dolayı bir mıknatısla temas ettiğinde ortada bir çekim olmaz, dolayısıyla manyetik bir maddeden yapılan imitasyon altın türlerini mıknatıs yardımı ile ayırt edebiliriz. Altın takılar yapılarıdan dolayı imitasyon altınlardan daha ağır bir yapıya sahiptir. Altının ayar'ı arttıkça sesi toklaşır. 22 ayar altının sesi tok çıkar, sahte yada çok düşük ayarlı altınların ise daha tizdir. Bunların yanında altın alırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noklar da şunlardır
- Altın alırken damgasına mutlaka bakın. Gerçek altının damgasında altının karatı ve saflığı genellikle yazar. Damgası olmayan altının imitasyon altın olma olasılığı yüksektir.
- Firma damgası, altın takı üreten firmalar, takının bazı noktalarına kendi damgalarını vururlar. Firma damgalı takıların imitasyon altın olma ihtimali çok düşüktür.