20/09/2024 19:03

SGK’dan emeklilere ve işçilere müjdeli haber! Toplu ödeme yapılacak

Ülkemizde farklı statülerde çalışan milyonlarca vatandaşa emekli olmanın hayalini kurduran en önemli etken biriken prim günleridir. Yıl şartını, prim şartını ve yaş şartını oluşturduğu takdirde pek çok çalışan emekli olacak kriterleri yerine getirmiş olur ve emekliliğin keyfini yaşamaya başlar. Eksik günü sebebiyle bazı çalışanlar da tüm şartların yerine getiremedikleri için emekli olamazlar. Biriken prim günlerini toptan olarak geri alabilirler. 
 
SSK, SGK ve Bağ-Kur primlerini toplu olarak almak için başvuru şartları…Milyonlarca kişi emekli olmak için çalışıyor ve çalışmasının karşılığında maaşa bağlanmayı hayal ediyor. Ancak çalışsa bile prim yaş veya yıl şartından herhangi birini yerine getiremeyen emekli birikmiş prim günlerini toplu olarak alabiliyor. Üstelik güncellenen katsayı oranında prim günleri hesaplanıyor ve bu hesaplama üzerinden ödemeye alabilmek mümkün oluyor. Öncelikli olarak bu konuda SGK talep olmadan bu işlemi gerçekleştiriyor. Bu konuya özen göstermek gerekiyor. Prim gün hesaplaması için SGK’ya başvuru yapılması gerekiyor ve emeklilik şartları yerine getirilmediği için toplu ödeme almak istediğini beyan etmesi ile vatandaşa primleri toplu olarak yatırılıyor.Ödeme Başvurusu Nasıl Yapılır Ve Kimlere Ödenir?SGK, SSK ve Bağ-Kur’da birikmiş toplam prim günlerini geri almak isteyenler yasalarla bu işlemi gerçekleştirebiliyorlar. SSK ve Bağ-Kur'lular için toplu para almanın şartları arasında sigortalı olarak çalışmıyor veya kendi işini yapmıyor olmak yer alıyor. Emeklilik için gerekli olan üç şarttan yıl veya yaşı tamamlamış olmak şartları yer alıyor.
 
Mirasçılara da Bu Hak TanınıyorToplu para talebi vefat eden kişilerin kanuni mirasçıları içinde gerçekleştirilebiliyor. Ölüm aylığı bağlanması talebinde Sosyal Güvenlik Kurumu'na dilekçe oluşturmak yeterli olacaktır. Toplu prim geri ödemeleri yatırılan para da her yılın katsayısının güncellenmesi ile belirlenmektedir. SSK’lılar için 2008 tarihinden önce kendi adına ödenen primler de hem işçi hem de işveren primi hesaplanarak sadece işçi primleri geri ödenmektedir. Bağ-Kur’lular için ise ödedikleri tüm primleri geri alma imkanı oluşturulmaktadır. Yaşlılık, malullük ve ölüm sigortaları içinde bu başvuru yapılmaktadır ve ödenen primler de ve borçlanmalar da sağlık için yapılan bölüm geri ödenmemektedir.Yaşlılara Rapor Da Kolaylık!Çalışma Bakanlığı 1 Ocak 2020 Tarihi itibari ile biten raporların kronik hastalar için ikinci bir duyuruya kadar geçerli sayılacağını belirtti ve yeniden reçete düzenlemesi yapılmadan raporların sürdürülmesini ön gördü. Bu durumda tıbbi malzeme ve ilaç bedelinin de SGK tarafından karşılanmasını söyleyen bakanlık engelli ve yaşlı aylığı ile evde bakım aylığı raporlarında da bu durumun geçerli olacağını belirtti. Kaynak: SGK'dan Emekliye, İşçiye Büyük Müjde! Toplu Para Ödemesi Yapılacak! 

Kontrol Et

Merkez Bankası rezervleri 153,6 milyar dolar oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 13 Eylül haftasında bir önceki haftaya göre 6 …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir