27/01/2025 07:49

RTÜK ve Spotify Arasında Kılıçlar Çekildi! Son 72 Saat

Bu süre içinde 3 aylık lisans bedeli ödenerek işlemler başlatılmazsa RTÜK suç duyurusunda bulunarak yayınları keseceğini bildirdi.
 
RTÜK, internet üzerinden yayın yapan kuruluşların da RTÜK denetimine girmesini sağlayan yasa ve ilgili yönetmelik uyarınca 3 ay içinde lisans başvurusu yapmadığı gerekçesiyle Medyaport TV, Paylas FM, Spotify ve FoxPlay’e 72 saat süre tanıdı. Bu süre içinde 3 aylık lisans bedeli ödenerek işlemler başlatılmazsa RTÜK suç duyurusunda bulunarak yayınları keseceğini bildirdi.
 
RTÜK'ten yapılan açıklamada, Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmeliğin "İnternet ortamından yayın lisansı almadan yapılan yayın hizmetleri" başlıklı 10’ncu maddesi anımsatıldı. Buna göre internet ortamından yürütülen yayıncılık faaliyetine ilişkin olarak yayın lisansı başvurusunda bulunabileceği, başvuru talebini içeren dilekçe ve taahhütname ile birlikte üç aya tekabül eden yayın lisans ücretini peşin olarak ödemesi halinde üç ay süresince yayınlarının devam edeceği bildirilen açıklamada şöyle denildi:
 
“Belirtilen süre içerisinde internet ortamından yayın lisansı verilmesi işlemlerinin tamamlanmaması ve bu süre içinde hesaplanacak yayın lisansı ücretini peşin olarak ödemesi halinde ilave üç ay daha yayın hizmetlerini sunabileceği,
 
Başvuru talebini içeren dilekçesiyle birlikte taahhütnameyi sunmaz ve üç aya tekabül eden yayın lisans ücretini peşin olarak ödemez veya yayın hizmetlerine bu duyuruyu müteakiben yetmiş iki saat içerisinde son vermez ise Üst Kurul tarafından 6112 sayılı Kanunun 29/A maddesinin ikinci fıkrası uyarınca sulh ceza hâkiminden söz konusu yayınla ilgili olarak erişimin engellenmesi talebinde bulunulacağı ve ayrıca aynı Kanunun 33 üncü maddesinin birinci fıkrası uyarınca ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulacağı, ihtar olunur.”

YASA HÜKMÜ

İnternetten yayın yapan platformlarının RTÜK'ten yayın lisansı almasını şart koşan "Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik" 1 Ağustos 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanmış, 1 Eylül 2020 itibariyle de yürürlüğe girmişti. “Sansür yasası” olarak eleştirilen düzenlemenin ardından getirilen bu yönetmelikle birlikte yayıncı kuruluşlar artık RTÜK'ten lisans almadan yayın hizmetleri veremeyecek.

"BÖYLE BİR ÜLKEDE YAŞAMAYA DEVAM EDİYORUZ"

İnternet hukuku uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz de sosyal medya hesabından konuyla ilgili olarak dikkat çeken bir paylaşımda bulundu.
 
Yaman Akdeniz, söz konusu karara tepki gösterirken, "Böyle bir ülkede yaşamaya devam ediyoruz" diye belirtti. Akdeniz, RTÜK'ün derdinin bu platformların vergi verip vermemesi olmadığının altını çizerken, "RTÜK'ün himayesine girerlerse içerikleri sansürlenebilecek. Buradaki mesele kısaca vergilendirme değil" dedi.
 
Yaman Akdeniz, şunları söyledi:
 
"RTÜK Spotify ve Foxplay'in resmi olarak lisans yükümlülüğünü yerine getirmediğini açıkladı. RTÜK Spotify'ı engeller mi? Eğer Spotify lisans başvurusu yapmazsa evet RTÜK kendisine verilen yetkiyi kullanıp, erişim engelleme talep edebilir. Böyle bir ülkede yaşamaya devam ediyoruz.
 
RTÜK Spotify ve yetkisi kapsamına giren diğer platformlardan "vergi" talep etmiyor. RTÜK'e bu platformların içeriğini düzenleme yetkisi verildi. RTÜK'ün himayesine girerlerse içerikleri sansürlenebilecek. Buradaki mesele kısaca vergilendirme değil.
 
RTÜK vergi dairesi değil, bilmeyenlere duyurulur. Kaldı ki Spotify premium üyeliklerden %18 KDV alıyor ve bunu devlete veriyor. Dahası Dijital Hizmet Vergisi de veriyor. RTÜK'ün derdi de bu platformların vergi verip vermemesi değil."

Kontrol Et

Rusya Merkez Bankası döviz alımlarına tekrar başlayacak

Rusya Merkez Bankası, iç piyasada döviz alımlarına 9 Ocak itibarıyla tekrar başlayacağını duyurdu. Rusya Merkez …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sahifa Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.