21/09/2024 05:57

Donald Trump’tan Türkiye ile ilgili flaş karar

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'ye yönelik yaptırımları da içeren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) Tasarısı'nı veto edeceğini açıkladı. Konuya ilişkin Twitter hesabından açıklama yapan Trump, “Yeni savunma bütçemizin en büyük kazananı Çin! Veto edeceğim”" dedi. Trump'ın, tasarıya ilişkin kararını vermesi için 10 gün süresi bulunuyor. 
 
ABD Başkanı Trump'ın veto etmesi halinde tasarı Senato ve Temsilciler Meclisi'ne geri gönderilecek. Veto kararı, Senato ve Temsilciler Meclisi'nde 3'te 2 oyla geçersiz kılınabilecek. Bu durumda tasarı doğrudan yasalaşacak. Yasa tasarısı, Temsilciler Meclisi’nde 78’e karşı 335 oy, Senato'da ise 13'e karşı 84 oyla kabul edildi.
 
ABD Senatosu, geçen cuma savunma bütçesine 740 milyar dolar ayıran NDAA'i kabul etti. Savunma bütçesi tasarısında Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını öngören bir bölüm de yer aldı. Tasarı ayrıca Rusya ile askeri ilişkileri sınırlandırırken, Almanya ve Kore'de asker sayınının azaltılmasını yasaklıyordu.
 
Trump, sosyal medya şirketlerine yasal güvence sağlayan bir düzenlemeyi içerdiği için tasarıyı veto edeceğini açıklamıştı.
 

Türkiye'ye yönelik hangi yaptırımları içeriyor?

 
Tasarıda, Türkiye’nin S-400’leri teslim almasının ABD Hasımlarına Yaptırım Yoluyla Mücadele Yasası (CAATSA) kapsamında Rusya ile önemli bir işlem olarak kabul edildiği ve NDAA’nın yasalaşmasından sonra 30 gün içinde Türkiye’de S-400 alımına müdahil olanlara CAATSA yaptırımlarının uygulanması talep edildi.
 
Tasarıda, başkanın CAATSA kapsamında belirtilen 12 maddeden en az 5’ini uygulaması, yaptırımların "ithal edilen malları" kapsamaması istendi. Bu mallar da "doğal ya da insan eliyle yapılmış maddeler, imal edilmiş erzak ve bunlara ilişkin denetim ekipmanı" şeklinde sıralandı.
 
Tasarının 159. bölümünde ise yasalaşmasından sonra, 15 gün içerisinde Türk şirketlerinin yerine F-35 için parça üretecek ortakların tespit edilmesi ve gerekli işlemlerin başlatılması istendi.

Kontrol Et

Merkez Bankası rezervleri 153,6 milyar dolar oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 13 Eylül haftasında bir önceki haftaya göre 6 …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir