Bir ülke Merkez Bankası’nın döviz rezervinin güçlü olması ülkede kur yükseldiği zaman finansal sisteme döviz aktarılabileceğini böylece kur şokuna karşı ülke ekonomisinin korunabileceği anlamına geliyor.
Türkiye gibi cari açık veren yani döviz ihtiyacı olan ülkeler için rezervlerinin güçlü olması son derece önemli fakat Merkez Bankası’nın döviz rezervi eksiye geçmiş durumda.
İŞTE REZERVLERDEKİ TABLO
Öyle ki 14 Ağustos ile biten haftada Merkez Bankası’nın brüt döviz rezervi 1,2 milyar dolar daha azalarak 45,4 milyar dolara geriledi. Merkez’in brüt döviz rezervi yıl başında 81,2 milyar dolar, Aralık 2013’te ise 115 milyar dolara yaklaşarak rekor seviyedeydi.
Döviz takası anlaşmaları hariç tutulduğunda ise Merkez’in döviz rezervi eksi seviyede.
Sene başında 25,1 milyar dolar olan altın rezervi ise 14 Ağustos itibarıyla 42,8 milyar dolara çıktı. Altının küresel çapta kazandığı değer de Merkez’in kasasındaki altının değerlenmesini sağladı.
Peki ya döviz rezervleri eriyen Merkez Bankası’nın altın rezervinin rekor seviyede olması ne anlama geliyor? Cumhurbaşkanı Erdoğan dün yaptığı açıklamada 2016 yılında Merkez Bankası’nın 14 milyar dolarlık altını olduğunu söyleyerek, “Yurt dışındaki altınımızı ülkemize getirerek, ülkemizde çıkan altını Türk Lirası üzerinden alarak altın rezervimizi yaklaşık üç kat arttırdık” açıklamasında bulundu.