Akaryakıt fiyatlarıyla ilgili son dakika açıklaması yapılarak müjde verildi. Benzin, motorin, LPG fiyatlarındaki artışın geçici olduğu yapılan açıklamada belirtilirken bu konu hakkında ABD’de yerleşik Enerji Uzmanı Nihat Övütmen değerlendirmelerde bulundu. Övütmen açıklamalarında petrol fiyatlarında son aylarda yaşanan yüksek oranlı artışların “geçici” olduğunu ve önümüzdeki aylarda normale döneceğini ifade etti.
240 DOLARA YÜKSELDİ
Güncel petrol fiyatları kapsamında bazı bilgiler paylaşıldı. Bu doğrultuda Türkiye’nin de akaryakıt fiyatlarını belirlemede temel ölçüt olarak kullandığı Brent petrolün varil fiyatı son bir yılda yüzde 60’a yakın artışla 80 dolara kadar yükseldikten sonra, Covid-19’un yeni Omicron varyantı ve İran ile tekrar başlayacak olan nükleer anlaşma müzakeresine ilişkin kaygılarla çekildiği 75 dolar dolayında hareket ediyor. Uluslararası piyasalarda doğalgazın 1,000 metreküp fiyatı da yüzde 300 dolayında artışla 240 dolara yükseldi.
ABD’de yerleşik Enerji Uzmanı Nihat Övütmen bu konu hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Açıklamalarında “Bu fiyat artışları, bir geçiş sürecinden, üretimin ve rafinerilerin talep artış hızını yakalayamayışından kaynaklanıyor. Bu durumun önümüzdeki aylarda normale, 60-70 dolar aralığına dönmesini bekliyorum” ifadelerini kullanan Övütmen şöyle devam etti:
BİR SÜRE DAHA YÜKSEK KALABİLİR
“Petrolde yaşanan bu fiyat artışları, temelde üretim ve rafinerilerin, talep artış hızına yetişememesinden kaynaklanıyor. Diğer endüstrilerde de gördüğümüz, hatta ABD’de yüksek enflasyona da yol açan bu olgu, petrol endüstrisinde de yaşanıyor.”
Petrol ve doğalgaz üretiminin talep artışını yakalamaya çalıştığına işaret eden Övütmen’e göre, talep artış hızının beklentilerden daha yüksek olması, tüm dünyada pandeminin kontrol altına alınıp, ekonomik büyüme hızlarının artması durumunda, petrol fiyatları bir süre daha yüksek kalabilecek.
Küresel petrol üretim kapasitesinin, 2019’da talebi karşılayabildiğini ve zaman zaman yaklaşık 1.8 milyon varil talep fazlası üretim yapılabildiğini anlatan Övütmen, bu dönemdeki arz-talep dengesinin, spot piyasada ortalama petrol fiyatını varil başına 60 dolar dolayında tuttuğunu anımsattı. Bununla birlikte Övütmen şöyle devam etti:
“Bu verilere baktığımızda yakın dönemde ciddi büyük petrol alanlarının geliştirilmesini gerektiren bir talep artışı görmüyoruz. Bu aşamada ihtiyaç duyulan, pandemi sürecinde yavaşlatılan bakım ve kuyu yenileme aktivitelerinin artırılıp pandemi öncesi üretim düzeylerine erişmek. Bu aktiviteler basta ABD olmak üzere birçok petrol üreten ülkede hız kazanmış durumda”
İNDİRİM BEKLENİYOR
Yaşanan bu akaryakıt dalgalanmasının ardından akaryakıt yani benzin, motorin ve LPG fiyatlarının daha makul bir seviyeye çekilmesi bekleniyor. Akaryakıt fiyatlarında indirim yapılması beklenirken zam dalgalanmasının da bitmesi bekleniyor.